Bijzondere films

'Roze' filmprogramma in Verzetsmuseum
Documentaires brengen oorlogservaringen homoseksuelen nog meer tot leven

Ter gelegenheid van de expositie 'Wie kan ik nog vertrouwen? Homoseksueel in nazi Duitsland en bezet Nederland' (van 22/9/2006 t/m 14/1/2007 in het Verzetsmuseum Amsterdam) organiseert stichting IHLIA i.s.m. het Verzetsmuseum en filmtheater Rialto dit najaar een uitgebreid roze filmprogramma in Amsterdam. Documentaires en speelfilms waarin de ervaringen van homo's en lesbiennes tijdens de bezetting uitgebreid aan bod komen.

  • zo 8 oktober, 13.00 uur, Verzetsmuseum Amsterdam:
    Paragraph 175
    Veelvuldig bekroonde documentaire over de vervolging van homoseksuelen gedurende het nazi-tijdperk. Belicht wordt hoe Berlijn veranderde van een stad waar iedereen kon doen wat hij wilde in een stad waarin zelfs een simpele aanraking tot een veroordeling kon leiden.
  • zo 8 oktober, 15.30 uur in filmtheater Rialto (aansluitend):
    Un amour à taire (speelfilm)
    1942, de lente van Sarah, joods, Jean en Philippe, beiden homo. Alledrie hebben ze dezelfde wens: vrij te leven, zonder dat ze erop aangekeken worden dat ze anders zijn. Op een dag wordt Jean ervan beschuldigd dat hij de minnaar zou zijn van een van de officieren van de Wehrmacht. Dit is het begin van het einde voor de drie mensen.
  • zo 15 oktober, 13.00 uur, Verzetsmuseum Amsterdam:
    Maar ik was een meisje
    Documentaire uit 1999 over Frieda Belinfante (1905-1995), de eerste vrouwelijke dirigent met een eigen symfonieorkest, eerst in Nederland en later in Orange County, Carolina. Belinfante was actief in het verzet en onder meer betrokken bij de aanslag op het Amsterdamse bevolkingsregister in 1943.
  • zo 15 oktober, 15.30 uur in filmtheater Rialto (aansluitend):
    Aimée & Jaguar (speelfilm)
    Berlijn, 1943. Terwijl iedere nacht de bommen vallen, gaat het sociale leven door. Bij een concert ontmoet Lily, getrouwd met een frontsoldaat en moeder van vier jongens (en om die reden onderscheiden met het 'Mutterkreuz'), de energieke Felice. Kort daarop ontvangt ze een liefdesbrief van Felice, gericht aan 'Aimée' (beminde) en ondertekend met 'Jaguar'. Hoewel Lilly aanvankelijk niet gediend is van de avances van Felice, groeien ze naar elkaar toe. Ze worden elkaars geliefde en gaan samenwonen. Lily weet niet dat Felice joods is en actief in het verzet.
  • zo 22 oktober, 13.00 uur, Verzetsmuseum Amsterdam:
    Love story: Berlin 1942
    Documentaire waarin de echte Lily, dan 82 jaar oud, en de vrienden van Felice terugkijken op haar leven en haar liefde voor Felice.

Kaarten voor de films zijn verkrijgbaar bij de desbetreffende locatie: Filmtheater Rialto, Ceintuurbaan 338, Amsterdam, informatie en reserveringen: 020-6768700
Verzetsmuseum, Plantage Kerklaan 61, 020-6202535. Entrée per film 7,50 euro p/p (bij Verzetsmuseum inclusief toegang tot het museum)

De expositie 'Wie kan ik nog vertrouwen? Homoseksueel in nazi Duitsland en bezet Nederland', is in het Verzetsmuseum te zien van 22 september 2006 t/m 14 januari 2007.
Voor meer informatie zie de websites van Verzetsmuseum, IHLIA of Rialto.

© 2023 Bevrijding Intercultureel