Na zes maanden vertrok hij met zijn eenheid naar Frankrijk, waar ze twee maanden in Lyon verbleven.
Na de inval in Oostenrijk in 1938 stationeerde Frankrijk een grote troepenmacht bij Duinkerken. Deze troepenmacht bestond uit 30.000 Marokkanen. Zij werden bij Duinkerken in de vuurlinie gelegerd om de opmars van de Duitsers richting België en Frankrijk tegen te houden. Onder andere ‘omdat zij veel te licht bewapend waren' werden zij verrast door de sterk bewapende Duitse militairen. Duinkerken werd vanuit de lucht gebombardeerd. De Duitsers richtten vervolgens met tanks een slachting aan. Ook werd in verschillende dorpen van man tot man gevochten, onder andere - als te laat gekomen verdediging van de Schelde – in Kapelle in Zeeland. De Franse generaals gaven de militairen één opdracht: 'zorg dat je je leven redt.'

Twaalf mensen van de eenheid van Ben Daoud vonden bij Kapelle de dood.
Acht soldaten van de eenheid van Ben Daoud werden krijgsgevangen genomen. De lokale bevolking bewaart nog goede herinneringen aan hen.
Veertien soldaten hebben de slachting overleefd. Zij zijn op de vlucht geslagen, in ondergoed, want in uniform was het te gevaarlijk, langs de Schelde. Op een gegeven moment hebben zij kilometers door de Schelde gezwommen, tot zij uiteindelijk door een Nederlander uit het water zijn gehaald. Hij bracht hen naar zijn huis en heeft hen droge kleren en onderdak geboden.
Ben Daoud weet niet meer in welke plaats dit was. Na drie dagen onvergetelijke gastvrijheid van deze Nederlander keerde Ben Daoud met het restant van zijn eenheid terug naar België. Vanuit België wisten zij Frankrijk te bereiken.

Dineke Stam
Bron: www.oorlogsgetuigen.nl

© 2023 Bevrijding Intercultureel